Kampagne
Sådan arbejder vi med indholdsstrategi
Alternativ-kampagne tog landet med storm
Hvad gør du når kunden ikke har ret?
Kønsstereotyper om kvinder i kommunikation
Privat godhed udfordrer NGO´ernes kommunikation
Offentligt eller privat k-job: Hvor passer du bedst?
Hjælp, jeg var vidne til et mord
Debat: Er kommunikation et kvindefag?
En rigtig kommune skal da have et slogan
Planlægningen af en folkefest - 100 år senere
Valgretsoptog: Kampagnestrategi for 100 år siden
Derfor får du annoncer for ting, du slet ikke kan relatere til
Kreativitet og opmærksomhed dræber din kampagne
Fyrværkeri – den uendelige kommunikationsopgave
Nøgenhed og sex kan betale sig – for nogle
Kan sms-kampagner stoppe dødstraf og piskeslag?
Statsmonopol fik Norges bedste omdømme
Spies, rejs og lav børn
Kom helt tæt på målgruppen #gåpåinstagram
Social strategi? Alle mand til tasterne!
Kampagnetjek: Bruger Arla låget?
Organ-kommunikation: Et halvt år efter ”Pigen der ikke ville dø”
Presselister: Alibi-PR eller effektivt værktøj?
"Anmeld din nabo"-kommunikation rykker grænser
Johannes fornemmelse for Facebook
Lær af tre mediekriser fra 2012
Fire gode print-cases
Derfor dur print stadig
Det kærlige, strategiske skub
Metrobyggeriet i billeder
Kommunikationen der overskyggede sagen
Sådan holdt vi op med at grine af Hjemmeværnet
Minkavlernes næste træk: Boller og saftevand
Kræftens Bekæmpelse var ikke skæg nok
Kampagne: "Godt du kom". Men kom de?
Visuel proces
Tegnefilm er blevet for alvor
Historien om en ræv, der blev et YouTube-hit med 424 millioner seere
Besøg i det visuelle værksted
Krisen kalder på legesyge og farver
Medarbejderne overtager kommunikation med video
Nyt logo: De gode er grønne de onde er blå
Nyt logo: Kirkekorset har fået en overhaling
Det kører ikke for SEAT's nye logo
Kunsten at få leverpostejen til at se lækker ud
Scener fra madfotografering
Nyt logo: Når man ikke kan se skoven...
Nyt Logo: Bolle eller ej?
Hvordan DJs anførselstegn blev til et K
Nyt logo: Fra lang og spinkel til robust og rund
Cases
"Missionen er at vise, at Big data er det nye olie!"
Animationer giver tryggere operationspatienter
Teleselskaber er ikke pressevenlige
Da Big Brother-kommunikation gav rasende borgere
Når @skattefar skal mikroblogge
Når kommunikation handler om salg
Håndter aldrig en shitstorm som Movia
Miljøstyrelsen: Vi har ikke verdens mest sexede budskab
Joan Ørting: Du skal turde sige ting, du får ballade for
En bog der vil ændre en flig af verden
QR-koder skal få Arla ind i stuerne
Kirkekommunikation, Vorherre bevares
Metroselskabet: Kommunikation til frustration
Horsens holder! Sådan gjorde de...
Kan man fjerne et image med dynamit?
Se video fra DEL12
Skuespil og video skal skabe bedre ledelse
Special(e)isterne
SPECIAL(E)IST i magt og medier
SPECIAL(E)IST: Journalisters selvforståelse i rollen som kommunikatør
NBRO løber sig til ekstrem brandloyalitet
Special(e)ist i socialøkonomiske virksomheders storytelling
Special(e)ist i markedsføring med feminint fortegn
Special(e)ist i nudging
Special(e)ist i oplevelsesdesign
Special(e)ist i kulturformidling
Special(e)ist i evaluering af kommunikationspraksis
Special(e)ist i crowdsourcing
Special(e)ist i retorisk oplæsning og tale
Special(e)ister i metakommunikation

Medarbejderne overtager kommunikation med video

Del:
Ti sekunders video siger langt mere end ti sekunders læsning. Det kan organisationer udnytte i den interne kommunikation. Og man behøver ikke producere verdens lækreste corporate film, for at det er effektiv kommunikation. Håndholdte videoer produceret af medarbejdere selv er i hastig vækst - og signalværdien i at lade dem ’stjæle billedet ’ må ikke undervurderes.

Af Anders C. Østerby

Vi deler billeder og video med hinanden som aldrig før på de sociale medier. Instagram er på kort tid blevet ufatteligt stort, og Youtube har været det i snart mange år. På ingen tid bliver de mest populære videoer, artikler og fotos vist et svimlende antal gange, fordi vi som brugere deler dem med hinanden.
Delekulturen er nu på vej ind på arbejdspladsen. I USA er det blevet populært blandt større virksomheder at lade medarbejderne selv optage videoer og dele dem med kollegerne på virksomhedens intranet. En amerikansk undersøgelse blandt 240 topledere viser, at 81 pct. af dem tror på, at medarbejderproducerede videoer er en kommunikationsform, der i stigende grad vil blive efterspurgt fremover. Blandt de ansatte, der også har svaret i undersøgelsen, lyder vurderingen, at hele 73% af dem oplever, at deres kollegaers videoer er med til at øge deres produktivitet.

Vi deler billeder og video med hinanden som aldrig før på de sociale medier. Instagram er på kort tid blevet ufatteligt stort, og Youtube har været det i snart mange år. På ingen tid bliver de mest populære videoer, artikler og fotos vist et svimlende antal gange, fordi vi som brugere deler dem med hinanden.

Delekulturen er nu på vej ind på arbejdspladsen. I USA er det blevet populært blandt større virksomheder at lade medarbejderne selv optage videoer og dele dem med kollegerne på virksomhedens intranet. En amerikansk undersøgelse blandt 240 topledere viser, at 81 pct. af dem tror på, at medarbejderproducerede videoer er en kommunikationsform, der i stigende grad vil blive efterspurgt fremover. Blandt de ansatte, der også har svaret i undersøgelsen, lyder vurderingen, at hele 73% af dem oplever, at deres kollegaers videoer er med til at øge deres produktivitet.

Og de såkaldte EGV'er - Employee Generated Videos - slår snart igennem herhjemme også. Det mener fotograf og videojournalist Jesper Schwartz fra kommunikationsvirksomheden Operate. Han følger internationale trends tæt.

81 pct. af amerikanske topledere tror på, at medarbejderproducerede videoer er en kommunikationsform, der i stigende grad vil blive efterspurgt fremover

- EGV er en videreførelse af public User Generated Video, hvor brugere sender klip ind til en virksomhed, som klipper det sammen til en video. Google har for eksempel lavet en reklamevideo på den måde. Næste skridt er at dele forskellige ting med hinanden på arbejdspladsen, siger han.

Giver sammenhold

Og netop video er oplagt, fordi det basalt set er fremragende kommunikation, der kommunikerer direkte med følelser og holdninger, mener Jesper Schwartz. - Video er et stærkt medie. Ti sekunders video siger langt mere end ti sekunders læsning. Det er et magtfuldt, engagerende medie, som gør, at man knytter forbindelser med kolleger fra andre afdelinger, hvilket giver en større følelse af samhørighed, siger han.

Og hvad er det så, man kan dele med hinanden? Ifølge Jesper Schwartz kan det være alt fra regnskabsassistenten, der vil vise en smart genvej til regnskabsprogrammet ved at filme sin skærm, over en medarbejder fra værkstedet, der vil vise noget nyt snart værktøj frem for kolleger i andre afdelinger, til videoblogindlæg om at være en god kollega.

Med i et jazzband

Og den slags har en større gennemslagskraft, når det kommer fra kollegerne, end hvis det rulles ud som større HR-kampagner, mener han. - Det giver en fladere struktur og en følelse af at være med. Så har vi ikke længere en dirigent i form af en direktion, der får alle til at spille i samme takt, men et jazzband, hvor alle kan spille solo. Det giver en anden umiddelbarhed, og man kommer tættere på hinanden, siger Jesper Schwartz.

Det tegner virksomheden udadtil på en ægte måde, fordi man bedre kan identificere sig med dem, der er på videoen

Så fat mobiltelefonen og skyd løs, lyder opfordringen. Og man skal ikke stile efter de lækre, gennemførte reklamefilm, men holde det simpelt og lettilgængeligt. Eventuelt kan man udnævne nogle ambassadører, som får et kursus i simple, tilgængelige videoredigeringsredskaber. Så har man nogle forgangsmænd, der kan sætte kollegerne i gang.

De internt producerede videoer kan også sagtens bruges som ekstern kommunikation, mener Jesper Schwartz. For eksempel i rekrutteringsøjemed.

- Det har et stort potentiale eksternt også, fordi det er noget medarbejderne har skabt. Det tegner virksomheden udadtil på en ægte måde, fordi man bedre kan identificere sig med dem, der er på videoen. Til rekruttering er det en fordel, at det er dem, der er i afdelingen, der har lavet den, i forhold til en reklamefilm, der skaber større distance.

Grænseoverskridende at være på

En af de få virksomheder herhjemme, der har prøvet kræfter med EGV, er det Novo Nordisk-ejede it-selskab NNIT. Som en del af et kulturprojekt for to år siden blev medarbejderne bedt om at diskutere virksomhedens værdigrundlag på små videofilm.

- Det var et forsøg på at få folk til at tale åbent og ærligt om vores strategi og om temaer som rådgiverrollen, kvalitet, ambition og om at vinde som et team. Der kom blandt andet en rigtig god film om samarbejde mellem afdelinger herhjemme og i udlandet, fortæller senior kommunikationskonsulent Anne Pia Bjerg Overbeck.

I alt kom der fem-seks film ud af projektet, og hver film blev vist ca. 200 gange på intranettet. Men overordnet var der en del barrierer og derfor en lavere deltagelse end håbet.

Vant til upolerede videoer

- Det var grænseoverskridende at stille sig op og sige noget til alle sine kolleger. Og det blev for komplekst. Vi ville jo ikke bare have talking heads, men også noget miljø, som de skulle filme rundt omkring og sende til os uncut, og så havde vi et bureau til at klippe det sammen.

Det var et forsøg på at få folk til at tale åbent og ærligt om vores strategi og om temaer som rådgiverrollen, kvalitet, ambition og om at vinde som et team.

NNIT havde også tidspunktet imod sig, mener Anne Pia Bjerg Overbeck. Dengang var det ikke så almindeligt at filme løs med sin smartphone, så virksomheden udleverede videokameraer til medarbejderne i stedet.

- Der er sket meget på to år. Dengang var vi ikke vant til video på den måde, der var ikke tradition for det. Så vi skulle først vænne medarbejderne til det, og samtidig bad vi vores kolleger om selv at lave video. I dag er paratheden større, tror jeg. Vi er mere vant til håndholdte videoer, som ikke er så polerede. Det skal ikke nødvendigvis være så tjekket, for måske slår budskabet bedre igennem i den mere personlige form end til den fine corporate version, siger hun.

Keep it simple

Noget af det vigtigste i NNIT's forsøg med EGV var signalværdien, synes Anne Pia Bjerg Overbeck.
- Vi fik givet et signal om, at det ikke kun er topledelsen, der får ordet, men at vi gerne vil høre medarbejdernes mening. Og så fik vi set forskellige hjørner af virksomheden. Video er et stærkt medie fra medarbejder til medarbejder, og især fordi vi vokser internationalt, og der dermed bliver større afstand mellem vores medarbejdere, er der meget potentiale i det.

Anne Pia Bjerg Overbeck kan sagtens forstille sig at give EGV en ny chance. Hun har netop sat gang i et projekt, der handler om at dele billeder på Instagram. Det er nemt at tage et billede og lægge det op, og måske kan det vænne medarbejderne til at producere indhold og dele med hinanden. Men hvis det bliver video næste gang, bliver det under parolen "keep it simple, stupid".

- Den største læring er, at det ikke skal være så ambitiøst. Hvis det er for komplekst, bliver det svært for medarbejderne at levere noget i en travl hverdag. Og det, man beder folk at snakke om, skal være forholdsvist ufarligt. Det må ikke gøre alt for ondt eller være alt for kritisk. Det er også typisk de positive historier, der giver de fleste kommentarer på vores intranet.

Tags: Personlig kommunikation, Intern kommunikation

Relateret indhold

Bliv bedre til klare budskaber
Vil du gerne blive bedre til at levere klare budskaber? Er der konkrete situationer, hvor du kan mærke, at "det går galt" med kommunikationen? Har du en svær samtale, du skal forberede dig på...
Læs mere
Brug storytelling som kommunikationsredskab i organisationen
En god historie kan få folk til at lytte og skabe identitet og fællesskabsfølelse. Derfor er storytelling i organisationer er et effektivt kommunikationsredskab, som skaber kortere vej fra...
Læs mere
Tag ansvar for dine relationer
Når et ellert andet bliver ved med at gå galt i kommunikationen mellem dig og en anden person, er det som regel jeres relation, den er gal med. Og det kræver mod at tage fat på at ændre.
Læs mere

Relaterede nyheder

Kommunikatør: Du er det svageste led. Farvel!
Tag kurset, der sikrer, at du aldrig kommer til at høre den sætning.
Læs mere
Forskning: Sociale medier gavner intern kommunikation
Brugen af interne sociale medier internt i organisationen er med til at styrke faglig kommunikation og videndeling mellem medarbejdere. Det viser de foreløbige konklusioner i et nyt phd-projekt...
Læs mere
Ny forskning: Sådan er du en god kommunikations- rådgiver
Hidtil har ingen interesseret sig målrettet for, hvad god kommunikationsrådgivning egentlig er. Det råder forskeren Helle Petersen nu bod på. Hun peger blandt andet på tre fælder, kommunikationsrådgiv...
Læs mere